Estetyka japońska: cukiernictwo

„Od samego początku cukiernictwo rozwijało się w tym samym kierunku, co inne sztuki. Najważniejsze było to, aby łakocie oddawały ducha pór roku. Japończycy są narodem wrażliwym na piękno natury, a zmiany zachodzące w przyrodzie na przestrzeni roku zawsze były silnym źródłem inspiracji. Odpowiednio przygotowane słodycze swoją formą, kolorystyką czy nazwą musiały jednoznacznie wskazywać, do jakiego okresu w roku nawiązują. Sprzedawanie wiosną w sklepie ciasteczek w formie czerwonych, jesiennych liści klonu to w Japonii coś niewyobrażalnego. Zaserwowanie niewłaściwie dobranych łakoci podczas bankietu czy ceremonii herbacianej to nie tylko objaw ignorancji, ale również braku kultury i obycia. (…) Dopasowanie słodyczy do pory roku (a często nawet konkretnego miesiąca) to dopiero połowa sukcesu, ważna jest bowiem również kwestia techniczna. Łakocie muszą zaskakiwać, przywoływać miłe wspomnienia, rozbudzać emocje i wyostrzać smak. Stają się małymi manifestacjami szczęścia, miłości, wdzięczności, a przede wszystkim serca włożonego w ich przygotowanie. Cukiernik nie może pozwolić sobie na niedbałe wykonanie czy nieodpowiednie proporcje. Wszystko musi być robione zgodnie z recepturą, a sukces zostanie osiągnięty w momencie, kiedy jedzenie będzie w pełni odczuwalne pięcioma zmysłami.”

___

za: Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Japońskie słodycze, Hanami, Warszawa 2013, s. 253

3 thoughts on “Estetyka japońska: cukiernictwo

  1. @Luiza: Już jestem po lekturze, książka naprawdę jest ciekawa – taki opis nie tylko składników, ale w ogóle historia słodyczy w Japonii i historia japońskich firm cukierniczych. Wciąga!:)

    Lubię

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s